blog posts
Werkwoorden Werkwoorden zijn woorden die simpelweg een werking uitdrukken. Dit kan een activiteit zijn als lo Engels Wil jij graag de Engelse taal leren? Een goede methode hiervoor is het oefenen met Engelse woordj Duits Vanaf de middelbare school (en steeds vaker al vanaf de basisschool) krijgen we Duitse les. Als b Bekende taalfouten Taalfouten zijn er in héél veel verschillende soorten en maten. Sommige zijn zo vee

Spelling

Een vaak niet zo'n populair onderdeel van de Nederlandse taal is de spelling. Er zijn simpelweg te veel regeltjes om door de bomen het bos te kunnen zien. Wanneer komt er een tussen-n, wanneer moet het met -dt, wanneer moet het aan elkaar, wanneer moet het los, wanneer moet het met hoofdletter? Allemaal vragen die regelmatig gesteld worden, maar hoe komt het nu dat de Nederlandse spelling zo uitzonderlijk moeilijk is?

Nederlandse spelling in vogelvlucht

Daarvoor moeten we terug gaan naar de tijd waarin het ABN ontstond, de renaissance. De noordelijke en zuidelijke Nederlanden leefden in die tijd nogal gescheiden van elkaar. In de renaissance gingen de noordelijke Nederlanden zich richten op hun Nederlandse moedertaal terwijl in de zuidelijke Nederlanden het Frans nog de moedertaal was. Zo langzamerhand kwam er behoefte aan een eenheidstaal, een taal die het hele land kon spreken. Deze eenheidstaal kwam langzaam op gang, maar eind negentiende eeuw kwam ook de schrijftaal dichter bij de spreektaal. Er ontstond een nieuwe taalnorm: het algemeen beschaafd Nederlands. De elite uit de noordelijke Nederlanden heeft deze toentertijd vastgelegd en lange tijd maakte ook alleen deze elite gebruik van het ABN. Vanaf de jaren 50 in diezelfde eeuw verspreidde het ABN zich langzaam en maakte steeds meer mensen er gebruik van. Wat opvallend is en dat is juist hetgeen dat ervoor gezorgd heeft dat het ABN zo'n lastige taal is, het is bepaald door een hoge elite waarbij gold: hoe gekunstelder, hoe beter. Er werd dus niet gekeken naar wat het makkelijkste was. Nee, de elite maakte graag gebruik van moeilijk taalgebruik waar dus vanzelfsprekend ook moeilijke spelling bij kwam kijken.

Spelling oefenen op Taalkist

Natuurlijk is de taal vanaf de 19e eeuw al drastisch veranderd en daarmee is de spelling, echt waar, alleen maar makkelijker geworden. Laat dus niet meteen de moed in je schoenen zakken wanneer je het even moeilijk hebt met de spellingsregels. Eeuwen terug hadden mensen het nog veel moeilijker met het leren van de Nederlandse spelling. Eén voordeel: zij hadden toen nog geen online spelletjes waarmee ze konden oefenen. Jij wel! Kijk daarvoor op de website en leer de spelling onder de knie te krijgen, hoe moeilijk die ook soms lijkt!