Taal leer je in eerste instantie door er actief mee te oefenen. Taalboeken kunnen daarbij een hulpmiddel zijn. Zeker op de basisschool en middelbare school worden taalboeken actief gebruikt om het leren van de Nederlandse taal te ondersteunen, zoals lesmethoden als Staal, Taal actief en Talent. Deze taalboeken hebben een duidelijk educatieve functie, maar het kan ook anders...
Er is tegenwoordig ook een redelijk grote markt in taalboeken die op een iets speelsere wijze met het leren van taal omgaan. Neerlandicus Wim Daniëls heeft een reeks met taalboeken voor de leeftijd 11 geschreven onder de naam 'Fantastische feiten'. In verschillende boeken gaat hij diep in op de Nederlandse taal. Vragen die bijTaalvoorbeeld aan bod komen zijn: wat is de geschiedenis van de Nederlandse taal en hoe zijn dialecten ontstaan? Deze vragen behandelt hij met kinderen als doelgroep.
Ook voor jongere kinderen rond de leeftijd van 4 jaar heeft Wim Daniëls boeken geschreven. Dit zijn vooral prentenboeken met korte tekstjes en geen echte taalboeken. Kinderen van 4 jaar zijn immers nog te jong om op hoger niveau over taal na te denken. Oudere kinderen die een duidelijk naslagwerk over taal willen, kunnen ook op de boeken van Daniëls terugvallen. Zo is 'Nederlands in je pocket' een handige taalgids voor correct taalgebruik met regels voor spelling, zinsbouw, woordkeuze en leestekens.
Voor alle leeftijden zijn er dus, vooral geschreven door Wim Daniëls, verschillende taalboeken te vinden over verschillende onderwerpen. Via zijn eigen website kun je deze ook voor mooie prijs aanschaffen. Je schoolcijfers zullen stijgen en je hebt er nog jaren plezier van!